Hvordan trener man hjerte?

I forrige innlegg skreiv jeg om å ha et sterkt hjerte. Jeg delte historien til en kamerat som mest sannsynlig ville omkommet dersom ikke hjertet hans hadde vært så sterk. Hvis ikke du fikk lest det, anbefaler jeg deg å lese det! (HER)

Hvordan får man egentlig et sterkt hjerte? 

Det som er viktig å merke seg er at man arver ca 50% av hjertets kapasitet, men de resterende prosentene kan man trene og gjøre sterkere. Når man snakker om hjertets kapasitet, snakker man om VO2maks. Det er det maksimale oksygenopptaket kroppen klarer å ta opp og forbruke ved anstrengende arbeid. Dette kan bli veldig faglig for noen av dere. For dere som er spesielt interesserte, så har podcasten prestasjonsprat lagd en egen episode om VO2maks. (@prestasjonsprat)

Det kommer nok ikke som noen overraskelse at fysisk aktivitet er det som trener hjertes kapasitet. Innenfor fysisk aktivitet er det noe som trener hjerte mer og noe trener hjerte litt mindre. Her kan vi begynne å snakke om kondisjonstrening.

Hva er kondisjonstrening? 

Kondisjonstrening er trening som forbedrer hjertets evne til å pumpe ut blod og oksygen i kroppen og gir deg bedre utholdenhet. Det er kroppens evne til å tilegne seg oksygen og skape energi.

Den beste treningen for bedre kondisjon er intervalltrening. Intervaller på mellom 3-5 minutter vil gi best effekt. Denne type trening kan man både gjennomføre ved å gå eller løpe.

Gå: Gå i motbakke, så fort du kan opp bakken og rolig ned bakken. Gjør dette flere ganger.

Løpe: Løp intervaller på en bestemt hastighet, som du klarer å holde i det gitte tidsrommet. (3-5 minutter). Her er 4×4 intervaller veldig populært. Hvor du løper 4 minutter, aktiv pause på 2 minutter og gjennomfører dette 4 ganger.

 

“Dersom du sier til deg selv at du har dårlig kondis, da er det hjertekapasiteten du må trene!”

 

Jeg håper dere motiveres litt å trene hjertet, og ser at det ikke er så vanskelig. Du trenger ikke å løpe eller være en løpeentusiast for å få helseeffekt av det. Start der du er, med det du klarer og jobb deg oppover!

Jeg ønsker deg en nydelig onsdag! ☀️

Åse Lene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg