Intervalltrening

Denne våren har jeg satt meg et nytt mål på treningsfronten. Jeg skal prøve å ha en løpeøkt i uken. Tidligere har jeg slitt veldig med muskler og sener, så det har bare vært vondt å løpe. I en lang periode har jeg endt opp på spinningsykkelen og ikke ute eller på mølla, slik jeg egentlig vil. Dette har selvfølgelig resultert i stor glede av spinning, men gleden for løping har heldigvis ikke forsvunnet. Jeg har endelig fått litt kontroll på smertene og er klar for å begynne å løpe igjen. 

Jeg tenkte jeg skulle dele ukens intervall med dere. Jeg gjennomførte den på mandag og selvom den ser veldig lett ut, kan jeg love deg at pulsen kommer godt opp. Det er kun 1 minutt du må løpe raskt, de andre 9 minuttene er rask gange eller rolig jogg. 

 5 min      5 % incline 6,4 km/t    
3 min 2 % incline 9,6 km/t
1 min 2 % incline 11,2 km/t
1 min 10 % incline 4,8 km/t 

Denne runda gjennomfører du 5 ganger. Gjerne varm opp litt før du begynner rett på løpinga. Jeg liker selv å være på mølla 10 minutter før og 10 minutter etter intervallene. 

Her ser dere en liten oversikt over hvordan min puls så ut i løpet av intervallene. 

Jeg vil også anbefale dere som er litt treningsglade å høre på treningspodden. Dette er en podcast du kan finne på appen på mobilen. De legger ut en ny episode hver mandag og ukens episode handlet blant annet om intervalltrening. Det går også an å finne de på Instagram @treningspodden. 

Håper dere blir inspirert til å ta en liten løpeøkt. 

– Åse Lene 

#trening #intervaller #løpe #inspirasjon #justdoit 

Er du en people pleaser?

I dag er siste dagen på hytta og den går til utpakking og vasking. Vi fikk tatt siste skitur i går og jeg gleder meg allerede til neste gang jeg kan komme meg på fjellet en tur. Det er så deilig å komme ut på ski, nyte sol og frisk luft. Etter en uke på fjellet er jeg uthvilt og klar for jobbhelg. 

Hver morgen får jeg en mail fra Christine Caine og her om dagen fikk den meg til å tenke litt ekstra. Den handlet om hvordan vi ofte lever livene våre og tar avgjørelser ut ifra hva folk rundt oss tenker og mener. Jeg snakker om det å være en “people-pleaser” og jeg tror alle kan kjenne seg igjen i det. Det er jo lett å tenke seg til hva det er, men for å skrive et grundigere innlegg måtte jeg undersøke mer hva som ligger i å være en people-pleaser. Jeg kom over en artikkel skrevet av en psykolog, hvor det sto 10 typiske tegn på at du er en people-pleaser. 

Du later som om du er enig med alle rundt deg

Når du står å snakke med vennene dine og de kommer med en påstand eller mening som du ikke er enig i, kan du være redd for å si din egen mening. Dette er både positivt og negativt. Det kommer ann på hvorfor du gjør det. Er det fordi du ikke ønsker å skape en diskusjon eller uenighet, eller er det fordi du er redd for å ikke bli likt? Faren ved å ikke si noe når du er uenig, kan være at det går på bekostning av dine egne verdier. 

– I startfasen av nye relasjoner syns jeg selv det kan være vanskelig å uttrykke egne meninger. Man ønsker jo alltid å bli likt?

Du føler deg ansvarlig for hvordan andre folk har det 

Det er en god egenskap å erkjenne andres følelser. Det å kunne ta hensyn til at noen er lei seg og være en støttespiller er viktig. Like viktig er det å være glad på andres vegne. Likevel er det ofte at en tar for mye hensyn til hvordan andre har det. Poenget mitt er at vi selv er ansvarlig for våre egne følelser og ikke andres. 

– Jeg kan noen ganger føle at jeg har ansvar for menneskene rundt meg og sørge for at de alltid skal ha det bra. Dette kan til tider være slitsomt, når jeg gjerne selv har en dårlig dag. Jeg har en tendens til å dempe mine egne følelser for at ikke andre skal bli påvirket av dem, isteden for å si det jeg virkelig føler. 

Du unnskylder deg ofte – “unnskyld for at jeg er til” 

Føler du at du hele tiden unnskylder deg, eller er redd for at andre mener du har gjort noe galt? Dersom du hele tiden er opptatt av andres meninger, kan det være tegn på et større problem. 

– Dette er noe jeg ofte kjenne meg igjen. Jeg kan ofte unnskylde meg for små og store ting. Av og til opplever jeg også å unnskylde meg når det egentlig er andre som burde sagt unnskyld. 

Du klarer ikke si nei

Alle kjenner seg vel igjen å si ja til noe du egentlig ikke har lyst til og i stedet for å si nei, ender en opp med å komme med en slags dum unnskyldning for å slippe unna? Hvis du hele tiden sier ja til ting du ikke har lyst til, vil du aldri nå dine egne mål eller stå opp for deg selv. 

– Jeg har blitt bedre på dette i det siste, men har tidligere sagt ja til ALT. Jeg har vært redd for at andre skal bli skuffet eller sur hvis jeg sier nei og for å skåne min egen samvittighet har jeg heller sagt ja. 

Du føler ubehag hvis noen er sinte på deg

Bare fordi noen er sure, trenger ikke du å være årsaken. Hvis ikke du orker tanken på at noen skal være sur på deg og ikke tør å konfrontere andre kan sannsynligheten være stor for at du gjør kompromiss med dine egne verdier.

– Tidligere har jeg blitt veldig stresset over dette. Jeg kunne begynne å gråte hvis noen var sure eller kjeftet på meg. Jeg har etterhvert innsett at man ikke kan tilfredstille alle og det vil alltid være noen som ikke er enig med deg. 

Du tilpasser deg andres oppførsel

Det er normalt at man viser ulike sider av personligheten sin. Det er typisk for en people-pleaser å endre sin egen atferd og væremåte etter andre, for å gjøre de mer komfortable i sosiale settinger. Det er en god egenskap å inkludere andre som gjerne er sjenerte og lite utadvendte i for eksempel en samtale. Men det er ikke din oppgave å hele tiden sørge for dette. 

– Jeg kan selv forandre personligheten min etter hvem jeg er sammen med og vise forskjellige egenskaper. Jeg tror det er viktig å bli trygg på seg selv, så det ikke forekommer  motsetninger. Det viktigste av alt er å være seg selv, så er det opp til andre om de godtar meg for den jeg er.

Du har behov for anerkjennelse for å ha det godt

Det er alltid fint med komplementer og gode ord, men for noen er det helt nødvendig å stadig få bekreftelser fra andre. Dersom du er avhengig av andres oppmerksomhet og bekreftelser for å føle deg vel, vil du aldri føle deg vel uten. 

– Det er selvfølgelig godt med komplementer fra andre og det bygger meg opp, men for meg er det viktig at jeg ikke blir avhengig av det. Jeg prøver heller å se positive sider ved meg selv og være fornøyd med det. Komplementer fra andre er en god bonus

Du gjør alt du kan for å unngå konflikter

Det er en ting å ikke ønske å starte konflikter, men noe helt annet å konstant unngå konflikter. Dersom en konstant unngår konflikter resulterer det i at man ikke står opp for seg selv og andre, eller de tingene man virkelig tror på. 

– Jeg har tidligere unngått konflikter for alt det er verdt. Dette er fordi jeg har vært redd for å si noe galt eller komme med teite argumenter. Med tiden har jeg lært at noen ting må bare konfronteres for at det skal bli gjort noe med det og bli bedre. 

Du sier ikke ifra når andre sårer deg

Å ha gode relasjoner til andre innbærer blant annet å kunne si ifra når du for eksempel er sint, lei, flau eller skuffet. Det innebærer også at man mottar anerkjennelse og støtte fra dem man er sammen med. Dersom dette ikke er mulig er det mest sannsynligvis et overfladisk vennskap. 

– Dette er noe jeg ikke er særlig god på. Jeg sier sjelden ifra når andre sårer meg i frykt for at andre synes jeg er hårsår. For meg kan det være utfordrende å dele det jeg virkelig føler. Jeg har en tendens til å la andre “tråkke” på meg. 

Etter å ha gått i gjennom alle disse punktene kan jeg se at jeg kjenner meg igjen i alle, men i varierende grad. Jeg har valgt å vise en personlig side ved meg selv i dette innlegget, for jeg synes det er et viktig tema. Det er lov til å være litt egoistisk noen ganger og tenke på seg selv, ikke alltid ta hensyn til alle andre. Jeg håper dette innlegget kan få dere til å reflektere over oppfattelsen av dere selv og andre. Kom gjerne med en tilbakemelding eller to. 

– Åse Lene 

 

#skitur #hytte  #vinterferie #People-pleaser #værdegselv #værærlig 

Ferdig med unnskyldningene?

Denne uka er det vinterferie for noen av oss og jeg har tatt turen på hytta med familien. Elsker å komme bort litt, slappe godt av og spise mye god mat. Det merkes derimot på kroppen at man er borte fra gode rutiner og trening, Men hyttetur trenger ikke være en unnskyldning for å gå glipp av en god treningsøkt. 

Idag tenkte jeg å dele en fantastisk god treningsøkt med dere. Den går for det meste på kondisjon og bein, men jeg har også  tatt med noen pushups på slutten for å få med rygg og armer også. Treningsøkten kan bli unnagjort på under 20 min hvis du er rask og tar korte pauser. Jeg kjører ofte denne økta på treningssenteret med en stepkasse. Hvis det hjelper, kan du tenke deg at du har en stepkasse med beina. Ta deg en tur ut på verandaen å gjennomfør økta der, så får du litt frisk luft, men den er like gøy å gjennomføre inne på stuegulvet også. 

Trening: 

Husk at det er viktig å bli litt varm i kroppen før du setter i gang med selve økten. Ta noen jumpingjacks eller litt rolig jogg på stedet, så blir du fort varm.  

Start med 14 hoppende squats. Tenk at du står på toppen av stepkassa, hopper med et bein på hver side og at rompa skal treffe kassa. 

Så går du over på 14 hoppende utfall. 

Og deretter videre på 14 sidesquats. Dessverre fikk jeg ikke noen gode bilder av denne øvelsen, men tenk at du står på en stepkasse, hopper med det ene beinet ned, mens det andre beinet er på kassa. Slik hopper du fram og tilbake over kassa (et bein skal alltid være på kassa).

Når du er ferdig med å gjøre sidesquats går du videre til 14 spensthopp. 

Nå tar du en kort pause. Når du har pusta deg ferdig tar du en ny runde med med alle øvelsene og gjør 12, 10, 8, 6, 4 og til slutt 2 repetisjoner. Husk å ta en liten pause mellom hver runde når du har gjennomført spensthoppene. 

Hvis du vil ha litt utfordring for armer og overkropp også, kan du avslutte med 3×10 pushups. 

Jeg håper dere liker treningsøkten. En liten påminnelse: husk å nyte treningsøkten – det skal være gøy å gjennomføre! Nå er vi klare for en deilig kosekveld her på hytta med pizza, spill og film. 

– Åse Lene 

#trening #hyttetur #ferie #kos

Me, myself and I

Jeg er ei lita frøken på 23 år som heter Åse Lene. Jeg kommer fra en liten plass som heter Spangereid, Lindesnes (Norges sydligste punkt). Elsker plassen jeg vokste opp, men valgte å flytte vekk som 16-åring for å gå på skole. Da valgte jeg Kristiansand og gikk på TAF Helse der. Gjennom det studievalget fikk jeg både studiekompetanse og fagbrevet. Vi gikk på skolen noen dager i uka og jobbet noen dager i uka. Det var en genial måte å ta videregående på og satt igjen med mye erfaring etterpå. Som 16-åring reiste jeg til Romania for første gang og det forandret hele perspektivet mitt, hvordan jeg så på livet mitt og på menneskene rundt meg. Etter det ble målet å komme gjennom årene på videregående så fort som mulig og flytte til Romania. Tanken var vel egentlig å bo der resten av livet.

Som 19 åring flyttet jeg til Romania og jobbet for en organisasjon i ett av de fattigste slum områdene. Der fikk jeg lov til å tilbringe hverdagen med barna på et dagsenter, lage mat til de og ha barnemøte for de hver onsdag. Ellers hadde jeg jentegrupper i tre forskjellige landsbyer. Jentene kan ofte bli sett ned på og de blir ofte tatt ut av skolen for å være hjemme å passe på mindre søsken. Derfor ble de jentegruppene veldig viktig for meg, jeg prøvde å oppmuntre og verdsette de. 

Det var utrolig lærerikt og givende å være der, men skjønte etterhvert at jeg trengte litt mer visdom og kunnskap for å kunne stå i arbeidet. Selvom jeg lærte språket på det året og kunne kommunisere ganske bra, var det fortsatt noen ting som gjorde det vanskelig å være der og jeg kunne til tider føle meg veldig utenfor i og med at jeg var den eneste norske der. Etter et år der bestemte jeg meg for å flytte hjem for å gå et år på bibelskole i Filadelfia Kristiansand. 

Ett år ble til to og jeg trivdes veldig godt på bibelskole. Fikk mye kunnskap og fikk jobbet gjennom mange ting i mitt personlige liv. Alle har ting de har opplevd som har satt negative spor og dette var tiden jeg fikk jobbet ordentlig igjennom mitt. Vi reiste en del med bibelskolen og jeg reiste litt selv også, var blant annet i Latvia, LA, Jordan, Brasil og Israel. Blant disse var det bare Brasil jeg reiste til alene. Der besøkte jeg et dagsenter hvor barn fra et slumområde gikk. Det er et utrolig bra tilbud for de og de elsket å være der. Jeg var der i noen uker før turen gikk videre til USA. 

Innerst inne er jeg en liten USA elsker. Reiser dit så ofte jeg kan og elsker tilværelsen der borte. Mamma er derfra, så kjærligheten for landet er vel kanskje noe jeg ble født med? 

Fra en av de første gangene jeg reiste til Romania ble jeg oppmerksom på prostitusjon og menneskehandel. En realitet som er helt grusom! Siste året på bibelskolen åpnet det seg en mulighet for meg. Jeg fikk tilbud om å reise til Thailand og jobbe mot menneskehandel, hvor jeg gikk på skole på dagtid og hadde outreach på ettermiddag/kveld. Jeg bestemte meg for å gjøre det og reiste sommeren 2017. Jeg trodde jeg hadde sett mye grusomt i løpet av livet mitt, men dette toppet virkelig kaka. Det åpnet øynene mine til en helt annen verden enn jeg trodde fantes. Det var så mørkt, tungt og ondskapsfullt. Rett og slett helt grusomt, men så utrolig givende. Jeg var der i fem uker og fikk snakket med mange jenter. Det var spesielt tre jenter som fikk stor plass i hjerte mitt. Jeg kommer til å fortelle mer om denne turen i andre innlegg. 

Nå går jeg Master Grunnskolelærer (1.-7.klasse) på Universitetet i Agder og trives godt med det. Selvom jeg på mange måter kunne tenkt meg å reise rundt, så er det viktig for meg å få en utdannelse jeg kan trives med. Samtidig som jeg tenker å bruke den i andre land når jeg er ferdig. Det blir spennende å se hvor veien går de neste årene.

The best is yet to come ! 

#reise #livetmitt 

 

Let’s get real

Jeg har tenkt LENGE på å starte en blogg og endelig fått fingeren ut. Det er så utrolig mange tanker som surrer rundt i hodet når jeg tenker på å starte denne bloggen. Hva skal jeg egentlig skrive om, eller har jeg egentlig tid til å gjøre det? 

Etter en del tenking har jeg kommet fram til at jeg skal skrive om det som opptar meg og ting jeg bryr meg om. Hverdagen min går for det meste i studie, jobb, trening, kosthold og ikke minst reising. Studerer for tiden master som grunnskolelærer (1.-7.Klasse). Elsker å trene, holde kroppen i aktivitet og ha et stabilt og sunt kosthold. Jeg vil prøve å inspirere dere til å behandle kroppen deres på en best mulig måte og gjøre alt som er godt for den! De siste årene har jeg reist mye og vil fortelle litt om de reisene, samtidig som jeg selvfølgelig vil skrive mye om de reisene jeg skal på. 

 

Sitter med mange tanker, refleksjoner og erfaringer etter ting jeg har opplevd de siste årene. Jeg ønsker å bruke de mulighetene jeg har til å oppmuntre, inspirere og motivere andre. 

 

– Åse Lene