Kampen mot menneskehandel – Uke 1

Sommeren 2017 var jeg i Thailand sammen med organisasjonen Thrive Rescue, som også er en skole jeg skulle gå på. De jobber spesielt med å få barn ut av prostitusjon og har flere “safe houses” hvor barna bor sammen med damer som passer på dem. Med tanke på alle de traumatiske opplevelsene disse jentene har vært gjennom, får de et ganske normalt liv gjennom denne organisasjonen. De får ulike former for terapi, de går på skole og får leve livet sitt som andre barn på deres alder. Den eldste jenta der var kun 12 år gammel.

Vi var en gjeng på rundt 30 stykker som gikk på skolen, de fleste fra USA, en fra India, ei fra England og meg fra Norge. Vi bodde i samme hus alle sammen og hadde rom hvor vi sov 5-10 stykker. Jeg kom heldigvis på et rom med bare fire andre og var så takknemlig for det. Med tanke på at vi skulle jobbe mot menneskehandel, var det ganske deilig å komme inn på rommet iblant og legge seg i senga uten at det alltid var noen der. 

Menneskehandel i Thailand er et velkjent problem, men jeg har et ønske om å gjøre det kjent for dere hvor stort dette problemet egentlig er.

De siste årene har det blitt mye mer oppmerksomhet rundt menneskehandel, men jeg opplever fortsatt at det er mange som ikke vet hva det er eller ikke forstår at problemet er så stort. På Unicef sine sider definerer de menneskehandel slik: Menneskehandel er å utnytte barn, kvinner og menn til å utføre arbeid og tjenester ved bruk av tvang, vold, trusler, forledelse eller ved å utnytte personers sårbare situasjon.

En del av opplegget i Thailand var å gå på skole på dagtid og ha outreach på ettermiddagen og kvelden. Outreach er når vi går ut for å tjene/møte mennesker der de er. På skolen lærte vi mer om hva menneskehandel er, hvordan man skal møte det, hva man skal se etter og hvordan man skal hjelpe mennesker ut av det. Organisasjonen fikk flere gjester til å snakke på skolen. Det var blant annet politi, en FBI agent og andre som hadde jobbet med jenter som var blitt reddet ut av menneskehandel. Hver uke hadde vi et nytt tema.

Ukens tema: Prevention – Forebygging

Det ble mye snakk om hva som er årsakene bak menneskehandel og hvordan vi kan forebygge det. Noen av årsakene bak menneskehandel er:

Fattigdom, er en stor årsak til hvorfor menneskehandel eksisterer. Noen ser på dette som deres eneste utvei og andre ser på disse menneskene som lette å utnytte. For å forebygge og helst forhindre at menneskehandel skjer kan vi hjelpe dem slik at de ikke trenger å selge seg selv, eller andre i familien. Vi kan hjelpe dem å se at prostitusjon ikke er den eneste utveien fra fattigdom.

Etterspørsel, er dessverre en annen årsak til menneskehandel. Hvis ikke det hadde vært etterspørsel, hadde aldri problemet eksistert. Det viktigste man kan gjøre er å lære andre at alle mennesker er verdt noe, ha respekt for hverandre og at mennesker er MYE mer verdt enn det noen kan betale!

Denne uka på skolen hadde vi en mann som tidligere jobbet som politi i USA og som nå bodde i Thailand for å jobbe mot menneskehandel. Han fortalte og lærte oss mye om hvordan det hadde vært å jobbe mot et så kriminelt nettverk. Vi lærte hva vi skulle se etter og hvilke grupper mennesker de ofte gikk etter (hvilken taktikk som ofte blir brukt).

Det er et ganske komplisert opplegg å finne jenter “å lære” dem opp. De som driver med menneskehandel, “Pimpene” som de kalles, har ofte et stort nettverk hvor de har forskjellige personer som er delegert til forskjellige deler av prosessen. Det starter ofte med at en person leter rundt på sosiale media etter jenter/gutter som passer etterspørselen. De starter med å like bilder, prøver å skape kontakt og skriver en melding. Hvis de får respons, blir samtalene delegert til neste person (uten at jenta eller gutten de snakker med vet om det) og bygger en relasjon. De oppsøker ungdom helt ned i 13 års alderen, fordi de er lettere å forme. De relaterer seg til ungdommens situasjon og får dem til å tro at de bryr seg om dem. Det avtales kanskje et møte, de får kanskje hjelp til noe og det fører til at pimpen kan si “nå har jeg hjulpet deg med en ting, kan du gjøre en liten ting for meg?” Dette er bare et eksempel på hvordan de kan gå fram.

I tillegg til skolen var vi også rundt og besøkte andre organisasjoner den uka. Den ene het Pattaya Slum Ministry og jobbet ute i landsbyene med å forebygge at menneskene der skulle ta feil valg. De gjør et viktig arbeid hvor de har barnemøter og ungdomsmøter, de gir familier mat (ris, olje og fisk) og lærer dem å lage smykker og ting som kan selges. Her er et lite klipp om hva de holder på med og arbeidet de gjør.

 

 

En annen organisasjon var Tamar Center. Der tok de imot mennesker som hadde kommet ut av menneskehandel og lærte dem blant annet å klippe hår, sy, lage kort, drive kaffebar og bake. Organisasjonen hadde en egen cafe som ble drevet av mennesker som tidligere har vært i prostitusjon hvor vi kunne kjøpe både kaffe, smoothie og kaker. Det var så koselig å besøke kafeen de hadde der og kunne støtte det de gjør.

 

v13WyMfVnCg

 

Vi hadde første besøk til Walking street som ligger sentralt i byen Pattaya. Det er nesten bare nattklubber, barer og massasjeplasser nedover hele gaten. Mens vi gikk opp og ned gaten sto jentene på rekke og rad utenfor de forskjellige utestedene. Jentene hadde et tall på brystet og folk kunne komme å si hvilket tall, altså hvilken jente de ville ha med seg. Ellers så vi flere menn i gaten med både to og tre jenter i armene. Det var utfordrende å gå gjennom denne gaten og se på alt det som foregikk. Det å se disse jentene i øynene, føle på situasjonen de befant seg i og føle på maktløsheten ved å ikke kunne gjøre noe for dem, var helt forferdelig.

Hver uke hadde vi en fridag, og denne uka tilbrakte vi den på en strand. Jeg fulgte egentlig bare resten av gjengen, for jeg var ganske sliten denne dagen. Det hadde vært så mange inntrykk hele uken, samtidig som jeg skulle bli kjent med så mange nye mennesker. Vi tok en båt ut til en øy og måtte ta scooter videre for å komme til stranda. Vi satt tre stykker på en scooter, noe som i mine øyne var litt skremmende. Det var utrolig deilig å komme seg vekk fra byen litt, og heller kunne koble helt av, samtidig som jeg kunne forberede meg på en ny uke med tøffe utfordringer. 

– Åse Lene 

#Thailand #reise #menneskehandel #misjonsarbeid #skole #sommer #forebyggendearbeid #opplevelse #hjelpeandre #notforsale #menneskerettigheter #menneskeverdi 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg