Min sommer i Thailand – kampen mot menneskehandel

Sommeren 2017 pakket jeg kofferten min og reiste til Thailand for å gå på skole. Jeg skulle lære om menneskehandel og hva man kan gjøre for å bekjempe det.

Før jeg kan fortelle dere om hvorfor jeg valgte å reise til Thailand, må jeg nok ta dere tilbake til da jeg var rundt 16 år. På denne tiden var jeg med i et ungdomsarbeid i en menighet på Spangereid, som skulle reise til Romania. Her så jeg fattigdom i landsbyene, jenter som ble utnyttet og lurt inn i situasjoner de egentlig ikke ønsket å være del av. Det var spesielt gjennom Christine Caine sin organisasjon A21, jeg virkelig fikk kunnskap om hvor store problemene var for disse menneskene. A21 er en organisasjon som er en av de største bekjemperne mot menneskehandel i verden. Organisasjonen har kontorer, samarbeidspartnere og restitusjonshjem i flere land. Christine Caine ble et av mine store forbilder. Jeg leste alt jeg kunne både av henne og om henne, samt hørte på alle foredrag og taler hun hadde.

Da jeg var 19 år bestemte jeg meg for å flytte til Romania etter å ha besøkt landet flere ganger, gjennom menigheten. Her dannet jeg “jentegrupper” for jenter i landsbyene og i slummene som levde under vanskelige forhold. Dette ble virkelig en av mine store lidenskaper! Mitt ønske var å kunne påvirke jentene til å ta gode og kloke valg, samt å være bevisst på at fristelser kan oppstå. Dessverre er det slik at flere jenter blir lurt til å reise til andre land i god tro om at de skal få jobb, men ender opp i et stort nettverk av prostitusjon.

Året mitt i Romania ble et år hvor jeg lærte utrolig mye om hjelpearbeid og fattigdom, men jeg lærte også mye om meg selv. Organisasjonen jeg jobbet med i Romania var ikke spesifikt rettet mot menneskehandel, men heller mot menighetsarbeid og forskjellige hjelpetiltak i landsbyene blant barn og unge. Selv om jeg hadde et ønske om å også arbeide mot menneskehandel, var jeg ikke personlig klar for et slikt arbeid på dette tidspunktet.

Da jeg flyttet tilbake til Norge gikk jeg på bibelskole i Kristiansand i to år. Via skolen fikk vi være med på utrolig mange reiser til ulike land for å lære om misjonsarbeid. Vi reiste blant annet til Dream-Center LA som er en stor organisasjon som hjelper mennesker som er hjemløse, kriminelle, fattige og prostituerte rundt om i hele USA. Under besøket fant jeg også ut at denne organisasjonen jobbet mot menneskehandel. Dette vekket virkelig min interesse og jeg fikk avtalt et møte med en av lederne i dette arbeidet. Jeg ble fortalt mye om prostitusjon i LA og viktigheten av arbeidet de gjorde der. Videre fortalte de at dersom jeg ønsket å arbeide mot menneskehandel i deres organisasjon, måtte jeg være der i minst seks måneder. Det hadde jeg ikke mulighet til da og inngangen til menneskehandel var visst ikke hos dem.

På høsten samme året reiste jeg alene til Brasil og besøkte et dagsenter som het “Livets tre”. Dagsenteret lå et stykke i fra slummen, men hver dag ble barn fra slummen hentet med buss og kjørt til senteret. Her fikk barna mat og klær, og de fikk delta på ulike aktiviteter. Jeg ønsket å besøke dette dagsenteret fordi det ble startet av Turid Dahl fra Karmøy. Hun gjør et utrolig godt arbeid og har blitt tildelt flere priser for arbeidet sitt. For å se hvor barna kom fra besøkte jeg slummen, og også her kunne jeg se tegn til prostitusjon og menneskehandel.

Her er bilder fra slummen i Brasil. 

Mens jeg var i Brasil fikk jeg en melding hvor det stod “dette er vel noe for deg?!”.  Sammen med meldingen var det en link til nettsiden til skolen i Thailand. Her kunne man lese om skolen og man kunne søke om å komme inn. Dette var jo det jeg hadde håpet på og ønsket så lenge, og det tok ikke lang tid før jeg startet søknadsprosessen. Søknadskjemaene var utrolig omfattende, jeg måtte ha intervju med skolen og jeg måtte starte innsamling av penger for at dette skulle bli mulig. Gjennom denne prosessen fikk jeg utrolig mye støtte fra familie, venner, bekjente og til og med fra ukjente. Det vil jeg alltid være evig takknemlig for!

Etter flere måneder med forberedelser, planlegging, innsamling og tanker om turen, var tiden for å reise endelig kommet!!

Jeg tilbrakte 5 uker av sommeren min i Pattaya, Thailand. I løpet av disse 5 ukene fikk jeg en rekke nye erfaringer og opplevelser på godt og vondt og jeg ønsker å dele så mye som mulig med dere. For at ikke innlegget skal blir for langt, har jeg tenkt å lage ett innlegg for hver uke jeg var i Thailand. Det er ikke så mange som har hørt om hvordan det virkelig var, hva jeg lærte der og hva jeg så. Nå har jeg vært hjemme i ca. seks måneder og har brukt disse månedene på å la alle inntrykkene synke inn.

– Åse Lene 

#reise #menneskehandel #Thailand #misjonsarbeid #frivillig #opplevelse #Pattaya #Brasil #Romania 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg