Er du en people pleaser?

I dag er siste dagen på hytta og den går til utpakking og vasking. Vi fikk tatt siste skitur i går og jeg gleder meg allerede til neste gang jeg kan komme meg på fjellet en tur. Det er så deilig å komme ut på ski, nyte sol og frisk luft. Etter en uke på fjellet er jeg uthvilt og klar for jobbhelg. 

Hver morgen får jeg en mail fra Christine Caine og her om dagen fikk den meg til å tenke litt ekstra. Den handlet om hvordan vi ofte lever livene våre og tar avgjørelser ut ifra hva folk rundt oss tenker og mener. Jeg snakker om det å være en “people-pleaser” og jeg tror alle kan kjenne seg igjen i det. Det er jo lett å tenke seg til hva det er, men for å skrive et grundigere innlegg måtte jeg undersøke mer hva som ligger i å være en people-pleaser. Jeg kom over en artikkel skrevet av en psykolog, hvor det sto 10 typiske tegn på at du er en people-pleaser. 

Du later som om du er enig med alle rundt deg

Når du står å snakke med vennene dine og de kommer med en påstand eller mening som du ikke er enig i, kan du være redd for å si din egen mening. Dette er både positivt og negativt. Det kommer ann på hvorfor du gjør det. Er det fordi du ikke ønsker å skape en diskusjon eller uenighet, eller er det fordi du er redd for å ikke bli likt? Faren ved å ikke si noe når du er uenig, kan være at det går på bekostning av dine egne verdier. 

– I startfasen av nye relasjoner syns jeg selv det kan være vanskelig å uttrykke egne meninger. Man ønsker jo alltid å bli likt?

Du føler deg ansvarlig for hvordan andre folk har det 

Det er en god egenskap å erkjenne andres følelser. Det å kunne ta hensyn til at noen er lei seg og være en støttespiller er viktig. Like viktig er det å være glad på andres vegne. Likevel er det ofte at en tar for mye hensyn til hvordan andre har det. Poenget mitt er at vi selv er ansvarlig for våre egne følelser og ikke andres. 

– Jeg kan noen ganger føle at jeg har ansvar for menneskene rundt meg og sørge for at de alltid skal ha det bra. Dette kan til tider være slitsomt, når jeg gjerne selv har en dårlig dag. Jeg har en tendens til å dempe mine egne følelser for at ikke andre skal bli påvirket av dem, isteden for å si det jeg virkelig føler. 

Du unnskylder deg ofte – “unnskyld for at jeg er til” 

Føler du at du hele tiden unnskylder deg, eller er redd for at andre mener du har gjort noe galt? Dersom du hele tiden er opptatt av andres meninger, kan det være tegn på et større problem. 

– Dette er noe jeg ofte kjenne meg igjen. Jeg kan ofte unnskylde meg for små og store ting. Av og til opplever jeg også å unnskylde meg når det egentlig er andre som burde sagt unnskyld. 

Du klarer ikke si nei

Alle kjenner seg vel igjen å si ja til noe du egentlig ikke har lyst til og i stedet for å si nei, ender en opp med å komme med en slags dum unnskyldning for å slippe unna? Hvis du hele tiden sier ja til ting du ikke har lyst til, vil du aldri nå dine egne mål eller stå opp for deg selv. 

– Jeg har blitt bedre på dette i det siste, men har tidligere sagt ja til ALT. Jeg har vært redd for at andre skal bli skuffet eller sur hvis jeg sier nei og for å skåne min egen samvittighet har jeg heller sagt ja. 

Du føler ubehag hvis noen er sinte på deg

Bare fordi noen er sure, trenger ikke du å være årsaken. Hvis ikke du orker tanken på at noen skal være sur på deg og ikke tør å konfrontere andre kan sannsynligheten være stor for at du gjør kompromiss med dine egne verdier.

– Tidligere har jeg blitt veldig stresset over dette. Jeg kunne begynne å gråte hvis noen var sure eller kjeftet på meg. Jeg har etterhvert innsett at man ikke kan tilfredstille alle og det vil alltid være noen som ikke er enig med deg. 

Du tilpasser deg andres oppførsel

Det er normalt at man viser ulike sider av personligheten sin. Det er typisk for en people-pleaser å endre sin egen atferd og væremåte etter andre, for å gjøre de mer komfortable i sosiale settinger. Det er en god egenskap å inkludere andre som gjerne er sjenerte og lite utadvendte i for eksempel en samtale. Men det er ikke din oppgave å hele tiden sørge for dette. 

– Jeg kan selv forandre personligheten min etter hvem jeg er sammen med og vise forskjellige egenskaper. Jeg tror det er viktig å bli trygg på seg selv, så det ikke forekommer  motsetninger. Det viktigste av alt er å være seg selv, så er det opp til andre om de godtar meg for den jeg er.

Du har behov for anerkjennelse for å ha det godt

Det er alltid fint med komplementer og gode ord, men for noen er det helt nødvendig å stadig få bekreftelser fra andre. Dersom du er avhengig av andres oppmerksomhet og bekreftelser for å føle deg vel, vil du aldri føle deg vel uten. 

– Det er selvfølgelig godt med komplementer fra andre og det bygger meg opp, men for meg er det viktig at jeg ikke blir avhengig av det. Jeg prøver heller å se positive sider ved meg selv og være fornøyd med det. Komplementer fra andre er en god bonus

Du gjør alt du kan for å unngå konflikter

Det er en ting å ikke ønske å starte konflikter, men noe helt annet å konstant unngå konflikter. Dersom en konstant unngår konflikter resulterer det i at man ikke står opp for seg selv og andre, eller de tingene man virkelig tror på. 

– Jeg har tidligere unngått konflikter for alt det er verdt. Dette er fordi jeg har vært redd for å si noe galt eller komme med teite argumenter. Med tiden har jeg lært at noen ting må bare konfronteres for at det skal bli gjort noe med det og bli bedre. 

Du sier ikke ifra når andre sårer deg

Å ha gode relasjoner til andre innbærer blant annet å kunne si ifra når du for eksempel er sint, lei, flau eller skuffet. Det innebærer også at man mottar anerkjennelse og støtte fra dem man er sammen med. Dersom dette ikke er mulig er det mest sannsynligvis et overfladisk vennskap. 

– Dette er noe jeg ikke er særlig god på. Jeg sier sjelden ifra når andre sårer meg i frykt for at andre synes jeg er hårsår. For meg kan det være utfordrende å dele det jeg virkelig føler. Jeg har en tendens til å la andre “tråkke” på meg. 

Etter å ha gått i gjennom alle disse punktene kan jeg se at jeg kjenner meg igjen i alle, men i varierende grad. Jeg har valgt å vise en personlig side ved meg selv i dette innlegget, for jeg synes det er et viktig tema. Det er lov til å være litt egoistisk noen ganger og tenke på seg selv, ikke alltid ta hensyn til alle andre. Jeg håper dette innlegget kan få dere til å reflektere over oppfattelsen av dere selv og andre. Kom gjerne med en tilbakemelding eller to. 

– Åse Lene 

 

#skitur #hytte  #vinterferie #People-pleaser #værdegselv #værærlig 

1 kommentar
  1. Fint innlegg og stilig bilde :-)) Jeg er nok ikke det nei, men av og til svelger man noen kameler innenfor et av punktene du nevner. Velger sine kamper rett og slett. Om det er verdt å stå på steil på bakbeina for, eller ikke :-)) Men generelt er det mest viktig å være seg selv, og tro mot seg selv. Skrev noen ord om det sjøl, samtidig med deg. Håper utvask og avslutning på hyttelivet går fint :-)) Ha en fortsatt fin dag, og helg 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg